Jakému riziku se vystavujeme, když kupujeme domy v exekuci

Každý z nás chce mít střechu nad hlavou. Tuto potřebu si uvědomujeme nejjasněji za špatného či mrazivého počasí. Ačkoliv totiž můžeme být rádi venku, když je hezky, jakmile se zatáhne a spustí se prudký déšť či dokonce bouřka, ihned spěcháme do úkrytu.

Co se vlastnictví týče, tak v naší zemi stále ještě převažuje touha mít vlastní dům či byt nad pronájmem. https://www.sbazar.cz/78-prodej-pronajem-vymena-bytu/jihomoravsky Je to pochopitelné, ovšem sehnat dům nemusí být ani zdaleka tak jednoduché. Nejde zde totiž jen o to, aby dobře vypadal, ale také o jeho lokalitu. Navíc ty ideální se jen zřídkakdy prodávají – jejich majitelé se jich pochopitelně nechtějí zbavovat. Jak tedy nějaký najít?

odemykání nového domu

Možností jsou zde domy v exekuci, tedy takové, které byly v rámci exekučního řízení zabaveny a nyní jsou prodávány, aby byly pokryty dluhy bývalého majitele. Ovšem ani zde není celá situace bez rizika a je dobré být si toho vědom.

V první řadě je dobré si uvědomit, že lidé z nižších sociálních vrstev, kteří mají dluhy tak velké, že jim musel být zabaven jejich dům, aby je pokryl, si většinou příliš nelámou hlavu s hygienou. Je tedy možné, že ona nemovitost bude napadena plísní či houbami a vy budete mít další náklady spojené s jejich odstraňováním. A ani ostatní zařízení nemusí být v dobrém stavu.

předávání klíčů od nového domu

Dalším problémem může být fakt, že v těchto případech probíhá prodej formou dražby. To znamená, že ačkoliv vyvolávací cena může být relativně nízká, snadno se může vyšplhat až na několikanásobek. To platí zvláště u domů, které jsou v dobrém stavu a v pěkné lokalitě. Zde samozřejmě záleží na tom, kolik zde bude zájemců a jaké budou jejich finanční možnosti. Ovšem vzhledem k současné situaci na trhu nemovitostí je nutné počítat s tím, že zájemců i o méně kvalitní nemovitost bude skutečně hodně. Sehnat si vlastní bydlení tedy není nijak snadné. Proto je pro mnohé lidi lepší zauvažovat o tom, zda nejít do nájmu či podnájmu. Alespoň tak budou mít jistotu střechy nad hlavou – a o to tu jde především.