Také si nejraději ujíždíte na oříšcích a semínkách a sypete je regulérně na všechno, co vám přijde v kuchyni pod ruku? Nebo jste naopak zdrženlivější, a zatím si příliš nevěříte v tom, které můžete v jakých pokrmech použít? Dnes se zaměříme na prozkoumání toho, jaké jsou možnosti v tomto směru a proč bychom vlastně měli semínka do našich jídel přidávat.

lněné semínko

Začneme s tím, proč je to vlastně důležité. Semínka všech možných typů a druhů mají jedno společné – jsou extrémně zdravé a výživné. Jsou bohatým zdrojem všech možných vitamínů, zejména však bychom vyzdvihli vitamín E a B (konkrétně pak B1 – B6). Kromě toho obsahují vysoký podíl zdravých tuků. Jejich konkrétní složení se samozřejmě liší podle jejich druhu, nicméně obecně lze říci, že jsou to jedny z nejlepších tuků, které můžeme v kuchyni vůbec použít.

Kromě základních zdravotních benefitů je důležité zdůraznit i chuťovou stránku. Jsou velmi chutné ve sladkých i slaných pokrmech a našim jídlům zákonitě dodají šmrnc a styl. Navíc, pokud je tepelně upravíme, neztratí na kráse, ani na své výživové hodnotě.

koření v miskách

S použitím v kuchyni se to má tak, že je můžeme využívat jako posyp u slaných jídel, nebo přidávat do sladkých koláčů a sladkého pečiva. Nejenže nám nenaruší celkovou konzistenci, ale spíše ji ještě vylepší, protože spousta z nich má tendenci v tekutějších látkách bobtnat. V tomto ohledu jsou dobře využitelná hlavně prospěšná lněná semínka https://www.nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/cim-jsou-pro-nas-prospesna-lnena-seminka/.

Co se týče slaných pokrmů, pokud máte rádi křupavou konzistenci semínek, doporučujeme je trochu opražit na pánvi a poté jimi posypat třeba zeleninový krém nebo váš oblíbený salát. Je to skvělý způsob, jak zajistit svému jídelníčku vyváženost. Na slané pokrmy se výborně hodí například dýňová semínka, slunečnicová nebo sezamová.