
Lidé často spekulují, že dříve se také nemuselo doplňovat tyto látky do těla. Ale na to odborníci jednoduše reagují. Za nedostatkem hořčíku v našich tělech můžou stravovací návyky a minimální obsah magnézia ve znehodnocených potravinách. Zjednodušeně řečeno, když si koupíte například banán, který má přirozeně obsazovat vyšší obsah této látky, tak věřte, že po ní nebude téměř žádné stopy. Často totiž nepřirozeně dozrávají a jejich výživové hodnoty rapidně klesají.
Jak hořčík doplňovat?
Pakliže chcete doplnit hořčík přirozenou cestou, asi nejlepší jsou ořechy a mandle. Pak jej najdete i v ovoci, zelenině a luštěninách. Druhou variantou jsou doplňky ve formě například tablet, či šumivých rozpouštědel, dostupných ve všech lékárnách.
Na pozoru by měli být starší lidé a těhotné
Riziko úbytku magnézia se s věkem zvyšuje. Starší lidé by jej měli každý den doplňovat. Stejně tak jako těhotné ženy, kteří často trpí na velký úbytek hořčíku, protože se jejich tělo kvůli vývinu miminka dělí o tyto látky společně s matkou. A úpadek hořčíku může v mnoha případech způsobit právě zmíněnou hypomagnezémii. U těhotných žen je stanovena minimální denní dávka na přibližně 300mg, není tedy dobré tuto hladinu podceňovat.