Technická vymoženost, jako je chladnička, je geniální vynález naší doby. Už si neumíme představit, že nemáme možnost uložit potraviny ke chlazení, že si nemůžeme udělat osvěžující nápoj s kostkami ledu nebo si vzít příjemně vychlazené mléko. Je to pro nás vesměs samozřejmost, bez které bychom se asi špatně obešli. Je ale na místě, abychom si uvědomili, jaké potraviny je třeba chladit a jakým to naopak uškodí. Mnoho z nás používá chladničku jako náhradu spíže, která v mnohých bytech chybí. Máme pocit, že potraviny v chladu jsou v bezpečí a nemůže se jim nic stát. Opak je ale pravdou. Měli bychom si prostudovat odborná pojednání, kde se dočteme, která potravina je do chladničky vhodná a když ano, do kterého místa chladící skříně. Všude totiž není ta samá teplota a každé potravině svědčí něco trochu jiného. Nepodceňujme toto pravidlo.

zelenina na dešti

Jak tedy dělit potraviny do chladničky

masné potraviny

maso syrové nebo výrobky z masa patří vždy do chladu. Nejlépe je vybalit nevakuované salámy nebo šunky z původního prodejního obalu, přebalit je do plastové dózy nebo alobalu a uložit do chladicí části lednice. Vždy sledujeme, aby se výrobky spotřebovaly do té doby, jak určuje výrobce.

 

mléčné výrobky

i mléčné výrobky preferují chladné prostředí. Vždy sledujeme, zda jde o trvanlivé výrobky, které mohou být bez chladu nebo zda jde o výrobky s rychlou spotřebou. Používáme vždy polici, kterou určuje výrobce právě na tento druh potravin.

 

pečivo

pečivo skladujeme většinou mimo chladničku, pro delší trvanlivost ale můžeme pečivo zmrazit dle předpisů o mražení.

olej v mističce

Co do lednice nepatří

Jsou to veškeré cibuloviny, které mohou zamořit prostor zápachem, mohou začít klíčit, hnít nebo se scvrkávat. Dále pak zelenina, jižní ovoce, citrusy ani kompoty a okurky v láku, které lapají různé pachy a samy pachy produkují. Také olivový olej se značně znehodnocuje, pokud je uložen v lednici. Tuhne a dělá chuchvalce.

 

Neberte lednici jako spíž
4.1 (81.82%)11